HIZLI ERİŞİM

Rasyon Programları

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı

Rasyon Programları

Hayvancılık işletmelerinin en önemli girdisi yem harcamalarıdır. Ekonomik bir yetiştiricilik için temel şart bu önemli girdiyi en düşük düzeyde tutmaktır. Hayvanların ihtiyaçlarının ve yem hammaddelerinin bileşimlerinin iyi bilinmesi ve bunlara dayalı olarak uygun rasyonların hazırlanması, bu temel şart için mutlaka gereklidir.

Hazırlanan rasyon programlarının çoğunda “optimizasyon” yani en ucuz maliyetli rasyonu hazırlama seçeneği mevcuttur. Kullanılan hammaddelerin fiyatlarının ekranda güncellenmesi mümkündür. Optimizasyonu sağlamak için “Çöz” butonunu kullanabilirsiniz. Her zaman başarılı sonuç elde edilemeyebilir.

Ülkemizde bilgisayarın yaygınlaşmaya başladığı 1990‘lı yılların başlangıcından itibaren anabilim dalımızda öncelikle öğrenci eğitimine yönelik olarak basit ve her yerde bulunabilen LOTUS 1-2-3, COREL QUATTRO PRO ve MICROSOFT OFFICE EXCEL gibi programlarda çalışabilen rasyon programları geliştirilmiştir. Hazırladığımız programlar öğrencilerimiz aracılığı ile ve WEB sayfamızdan indirilerek ülke çapında yaygın şekilde kullanılır olmuştur. Amacımız öğrenci eğitiminin yanı sıra, özellikle Veteriner Hekim ve Zooteknistler ile bilinçli yetiştiricilere ve hayvan sahiplerine, rasyon çözümlerinde yardımcı olmaktır.

Sizlerin kullanımınıza sunduğumuz rasyon programları da Microsoft Office EXCEL programı içerisinde “VBA-Visual Basic Application” kullanılarak hazırlanmıştır. Programlar, kullanıcı hatalarını en aza indirecek şekilde düzenlenmeye çalışılmıştır.

Rasyon programları çoğunlukla Amerikan Milli Araştırma Kurumu (National Research Council=NRC) tarafından geliştirilen normlara uygun olarak ya da kanatlı rasyonlarında olduğu gibi bazı ticari damızlık firmalarının ihtiyaç normları dikkate alınarak hazırlanmıştır.

Yaptığınız rasyondan iyi bir sonuç elde edebilmeniz için hayvan ve yemle ilgili bilgileri en doğru şekilde programa girmeniz gerekmektedir. Özellikle kullandığınız ham maddelerin içeriklerinin program tablolarında var olan ham maddeler ile benzer özellikte olup olmadığını mutlaka kontrol ediniz. Farklı özellikteki ham maddelerinin içeriklerini değiştirerek farklı isim ile kaydederek kullanabilirsiniz. Bilinmeyen ya da listelerde var olmayan yemler için bizimle temas kurunuz. Bu şekilde hem size yardımcı olmuş hem de mevcut tabloları daha da zenginleştirmiş oluruz.

Programlarla ilgili tüm eleştirilerinizi, rastladığınız aksaklıkları ve programlarda yer almasını istediğiniz özellikleri lütfen Prof.Dr. Fatma İNAL (fainal@selcuk.edu.tr) ve Prof. Dr. Behiç COŞKUN’a (Behic.Coskun@gidatarim.edu.tr) bildiriniz. Eleştirilerinizin programların geliştirilmesine yönelik önemli katkıları olacağı inancındayız.

Uyarılar:

  • Dosyaların çalışma esası makrolar üzerine kuruludur. Bu nedenle Excel dosyası ilk açıldığında makroların çalışmasına izin verilmelidir.
  • Hazırlanan dosyaların en iyi şekilde çalışabilmesi için, Windows ve Microsoft Office programlarının güncelleştirilmiş olması tavsiye edilir.
  • Optimizasyonun kullanılabilmesi için “Çözücü (Solver)” eklentisinin excel programında kurulması gerekmektedir. Bunun için Kurulum dosyasındaki bilgileri kullanabilirsiniz.

 

Rasyon Programları Güncelleme  İçerik
At_V4.07.xlsm 30.11.2020 Aygır, Gebe Kısrak, Emziren Kısrak, Çalışan At ve Tay besleme
Besi_V4.17.xlsm 08.03.2022 Besi Sığırı
Kanatlı_V5.05.xlsm 03.10.2019 Tavuk, Hindi, Kaz, Pekin Ördeği, Devekuşu, Sülün, Keklik, Bıldırcın
KarmaYem_V4.03.xlsm 13.03.2019 Koyun, Sığır, Tavşan
Keçi_V1.05.xlsm 18.03.2019 Sütçü, Sütçü Olmayan, Tiftik Keçisi
KediKöpek_V4.18.xlsm 13.04.2023 Ev yemeği, Mama, Yavru, Yetişkin, Gebe dişi, Emziren dişi
Koyun_V1.12.xlsm 13.04.2023 Koyun, Koç, Dişi Kuzu, Erkek Kuzu, Dişi Toklu, Erken Gebe, Geç Gebe, Erken  Laktasyon, Geç Laktasyon, Flaşing
Süt_V4.31.xlsm 08.03.2022 Sağmal İnek, Kurudaki İnek, Damızlık Düve
Kurulum_2020.pdf    

**********************************************************************

Not: Karma yem programının internetten kullanılabilecek web uygulamasına 

http://www.optimasyon.com/

adresinden ulaşabilirsiniz.


68078
Öğrenci
381009
Mezun
3131
Akademik Personel
4314
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu