HIZLI ERİŞİM
Araştırma ve Geliştirme

Selçuk Üniversitesi Araştırma Politikası gereği, katma değeri yüksek ve nitelikli bilimsel çalışmalar yürüterek Türkiye’nin vizyonunun gerçekleşmesine katkıda bulunmayı; sanayi, endüstri ve sektör ile işbirliği yaparak, ulusal ve uluslararası ortak projeler yürütmeyi; nitelikli bilimsel çalışmaları desteklemek ve yürütmeyi; öğrenci ve öğretim elemanlarının niteliklerini geliştirmeyi ve bilimsel başarılarını desteklemeyi ilke edinmiştir.

Kurumun araştırma amaçları, hedefleri ve stratejileri doğrultusunda toplumsal katkıyı maksimum tutacak düzeyde ve etkin, adil kaynak dağılımını öngören araştırma ve geliştirme faaliyetleri mevzuat çerçevesinde yürütülmektedir. Bu faaliyetler ilgili akademik komisyonlar, kalite yönetim ekibi, ilgili  araştırma geliştirme birim yöneticilerinin ve üst yönetimin koordinasyonunda BAP Otomasyon Sistemi, HİBE Portalı başta olmak üzere çeşitli yönetim bilişim sistemi uygulamaları üzerinden takip edilmektedir. Selçuk Üniversitesi, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörlüğü, SELÇUK İLTEK, SÜDAM, Proje Geliştirme ve Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ve dış paydaş konumunda bulunan Konya TEKNOKENT, KOSGEB-TEKMER Birimleri ve Innopark (Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi) ile birlikte yürütmektedir. Kurumun araştırma birimleri birbiri ile koordineli, yürütülen faaliyetleri şeffaf bir şekilde web siteleri üzerinden paylaşarak ve sanayi ile ilişki içerisinde kurumsal bir yapı üzerinden yönetilmektedir. 

Selçuk üniversitesi araştırma ve geliştirme yetkinliğinin iyileştirilmesi için Stratejik Planda yer alan “A2- Yüksek nitelikli, yenilikçi ve toplumsal ve uluslararası katkılar sunan araştırma faaliyetleri geliştirmek” amaç ve hedefi doğrultusunda çeşitli kurul ve komisyonları, akademik birimleri, uygulama ve araştırma merkezleri, koordinatörlükleri ve ilgili idari birimleriyle uyumlu olarak iş birliği içerisinde çalışmaktadır. Ek olarak, Selçuk Üniversitesi Proje Geliştirme ve Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından belirli dönemlerde ulusal ve uluslararası projeler hakkında eğitimler düzenlenerek araştırmacılar bilgilendirilmektedir. 

Selçuk Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Merkezi Koordinatörlüğü tarafından koordine edilen 53 araştırma merkezi ve çeşitli alanlara yönelik 341 araştırma ve uygulama laboratuvarı bulunmaktadır. Araştırma merkezlerinin yanısıra Konya Teknokent, Selçuk TTO, INNOPARK ve İLTEK aracılığı ile sürdürmüş olduğu AR-GE faaliyetleri ile bölgenin ve ülkemizin özellikli ve ayrıcalıklı yükseköğretim kurumlarından birisi konumundadır. Selçuk Üniversitesi Proje Geliştirme ve Yönetimi ve Uygulama ve Araştırma Merkezi aracılığıyla akademisyenler proje hazırlama, yürütme ve değerlendirme konularında teşvik edilmekte ve desteklenmekte, yürütülen projelerin performanslarını izlemektedir. Bilimsel Araştırma Projeleri koordinatörlüğü aracılığıyla kurumun misyon ve vizyonu ile paralel olarak Tez Projeleri, Araştırma Projeleri, Toplumsal Katkı Projeleri, Öncelikli Alan Araştırma Projesi, Sosyal ve Beşerî Bilimlerde Stratejik Araştırma Projeleri, Sanat ve Tasarım Projeleri, Güdümlü Proje, Altyapı Projesi, Üniversite-Sanayi İş Birliği Projeleri, Uluslararası Araştırma İş Birliği Projeleri, Lisans Öğrenci Projesi, Önlisans Öğrenci Projesi, Bilimsel Toplantılara Katılım Projeleri, Uluslararası (AB Çerçeve Programları) Proje Geliştirme Toplantılarına Katılım Projesi, Bilimsel Toplantı (Üniversitenin ev sahipliğinde) Düzenleme Destek Projesi, Ulusal ve Uluslararası Bilimsel Eğitim/Kurs Düzenleme Destek Projesi, dış kaynaklı desteklenen projelere yönelik ilave destekler başta olmak üzere pek çok alanda destek ve teşvikler sunulmaktadır. Selçuk Üniversitesi tarafından üretilen araştırma ve yayınlarda ulusal ve uluslararası işbirliklerini, yayınların nitelik ve etki değerlerini arttırmak amacıyla uluslararası pek çok kurumla işbirliği yapmaktadır.

Her akademik birim kendi bünyesinde düzenli olarak yapmış olduğu akademik kurul, yönetim kurulu, bölüm başkanları toplantısı gibi toplantılarda birimin araştırma performansını izlemekte ve iyileştirmeye yönelik ortak akıl yöntemiyle kararlar almaktadır. Selçuk Üniversitesinde akademik birimlerde öğretim üyelerinin ve öğretim elemanlarının araştırma faaliyetleri verilere dayalı ve periyodik olarak ölçülmektedir. Ölçüm sonuçları raporlanmakta, hedeflerle karşılaştırma yapılmakta ve sapmaların nedenleri irdelenerek sonraki dönem için planlama yapılmaktadır. Bu değerlendirmelerde en alt kademeden itibaren yönetim hiyerarşisine uygun bir yapıda ilk elden toplanılan veriler ve geri bildirimler üst yönetim tarafından performans izleme ve değerlendirme sürecinde kullanılmaktadır. Ayrıca pek çok birimde üniversite üst yönetimin kriterlerine ilave olarak birim yönetimleri performansı ölçmek üzere çeşitli kriterler belirlemişler ve bu kriterler üzerinden yapılan değerlendirmelerde performansı yüksek bulunan öğretim üyesi ve elemanlarına yönelik performans temelinde teşvik ve takdir mekanizmaları kullanılmaktadır.

 


68391
Öğrenci
390564
Mezun
3112
Akademik Personel
4293
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu