HIZLI ERİŞİM
Tarihçe

Selçuk Üniversitesi Kalite Çalışmaları Tarihçesi

Selçuk Üniversitesi, yükseköğretimde kalite güvencesi ve akademik değerlendirme çalışmalarına erken dönemde dahil olmuş, bu alanda öncü bir rol üstlenmiştir. Üniversitemiz, kalite sürecine ilişkin adımlarını ulusal ve uluslararası düzenlemeler doğrultusunda yapılandırmıştır.

Yükseköğretim kurumlarında kalite süreçlerinin temeli, 2002 yılında çıkarılan "Yükseköğretim Kurumlarında Akademik Değerlendirme ve Kalite Kontrol Yönetmeliği" ile atılmıştır. Selçuk Üniversitesi, 2005 yılında kalite çalışmalarını resmi olarak başlatmış ve aynı yıl Mart ayında Avrupa Üniversiteler Birliği'ne (EUA) üyelik başvurusunda bulunmuştur. Temmuz 2005’te üniversite, EUA Kurumsal Değerlendirme Programı'na kabul edilerek kalite yolculuğunu uluslararası bir perspektifle güçlendirmiştir. Aynı yıl, yükseköğretim alanında çıkarılan "Yükseköğretim Kurumlarında Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönetmeliği" doğrultusunda, Selçuk Üniversitesi bünyesinde Selçuk Üniversitesi Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Kurulu (SÜADEK) oluşturulmuştur.

Türkiye genelinde akademik değerlendirme ve kalite süreçlerinin koordinasyonu için 2006 yılında Yükseköğretim Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Komisyonu (YÖDEK) kurulmuştur.

Yükseköğretim kurumlarında kalite süreçlerini daha etkin ve sistematik bir yapıya kavuşturmak amacıyla, 23 Temmuz 2015 tarihinde "Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliği" yayımlanmıştır. Bu yönetmelik, Selçuk Üniversitesi Kalite Komisyonu'nun oluşturulması ve Selçuk Üniversitesi Kalite Komisyonu Çalışma Usul ve Esaslarının hazırlanmasında temel teşkil etmiştir.

2015 Yönetmeliği çerçevesinde, 2017 yılında Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK), idari ve mali özerk bir yapı olarak oluşturulmuş, YÖDEK’in görevleri YÖKAK’a devredilmiştir. YÖKAK tarafından hazırlanan "Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği", 23 Kasım 2018 tarihinde 30604 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

Selçuk Üniversitesi Kalite Komisyonu, ilgili yönetmelikler çerçevesinde kalite süreçlerini titizlikle yürütmektedir. Üniversitemiz, 2005’te başlatılan kalite çalışmalarını sürekli iyileştirme anlayışıyla sürdürerek ulusal ve uluslararası standartlara uyum sağlamayı hedeflemektedir.


68391
Öğrenci
390564
Mezun
3112
Akademik Personel
4293
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu