HIZLI ERİŞİM
Fırsat Eşitliği ve Ayrımcılıkla Mücadele

Fırsat Eşitliği ve Ayrımcılıkla Mücadele kapsamında Selçuk Üniversitesi öncelikle insan haklarının korunması ve eşitlik ilkesi bağlamında temel hak ve hürriyetlerden yararlanmada her türlü fırsat eşitliği ve ayrımcılıkla mücadele ederek Üniversite personeli ve öğrencilerine bu konuda farkındalık sağlamaktadır. Selçuk Üniversitesi eğitimde, istihdamda her türlü fırsat eşitliğine uygun davrandığını ve öğrenci kabulünden, iş imkânlarına, eğitim süreci ve her türlü üniversite programının yürütülmesi noktasında cinsiyet, dil, din, ırk, etnik köken, renk, engellilik, gazilik, dış görünüş, medeni durum, ailevi durum, statü, boy, kilo, cinsel yönelim, yaş ya da politik görüş ayrımı yapmaksızın herkese eşit davranmaktadır. Bu durum tüm personel, öğrenciler, gönüllüler ve hatta ziyaretçiler için de geçerlidir. Selçuk Üniversitesi tüm çalışanları ve öğrencilerini herkes için eşit hak ve fırsatlar konusunda birbirlerine saygı ve destekle davranmaları ve potansiyellerini geliştirmeleri hususunda birbirilerine teşvik etmelerine imkân vermeyi planlamaktadır. Fırsat eşitliği öncelikle bir hak meselesidir ve bu bağlamda üniversitemiz tüm faaliyetlerinde fırsat eşitliğine riayet etmek ve buna devam etmek konusunda isteklidir. Sürekli eşit fırsatlar aktif tedbirlerle var olacağı için ayrımcılığa karşı önleyici ve teşvik edici çalışmalara daha çok yer vermeyi de hedeflemektedir.

Bireysel liyakat ve nitelikler doğrultusunda herkese eğitim programlarında ve istihdamda fırsat eşitliğini teşvik etmek ve gerçekleştirmek Selçuk Üniversitesi'nin sürdürülebilir kalkınma politikasıdır. Üniversitemiz tüm paydaşlarına kucak açan ve saygı duyulan bir ortamı sürdürme konusunda da kararlıdır. Ayrımcılık yapmak fırsat eşitliğinin gerçekleşmesi önünde engel teşkil ettiği için üniversitemiz ayrımcılık yapmama, fırsat eşitliği, çeşitlilik ve pozitif ayrımcılık politikasına da bağlıdır. Üniversitenin ayrımcılık yapmama politikası eğitim, barınma ve istihdam dahil ve bunlarla sınırlı olmamak üzere tüm üniversite programları ve faaliyetleri için de geçerlidir. Öğrenciler, öğretim üyeleri, kütüphaneciler, personel, ziyaretçiler, istihdam veya kabul için başvuranlar dahil ve bunlarla sınırlı olmamak üzere kampüs topluluklarının tüm üyeleri için geçerlidir.

 

Selçuk Üniversitesi işe alma, istihdam etme, görev süreci, terfi ve atamalar, çalışanların yerleştirilmesi, işten çıkarılması, üniversite hizmetlerinin tesisi ve sözleşmelerde ve hatta cinsel saldırı, taciz, sömürü, sindirme ve tüm öğrenim konularında ulusal-uluslararası ayrımcılık ve fırsat eşitliği sözleşmelerine uygun olarak davranır ve ayrımcılık yapmaz. Fırsat eşitliği ve olumlu eylem düzenlemelerini kanunların gerektirdiği program ve faaliyetleri dikkate alarak hareket eder.

Selçuk Üniversitesi Fırsat eşitliği ve Ayrımcılıkla Mücadele kapsamında halihazırda Selçuk Üniversitesi İletişim Merkezi (SİMER), Kadın ve Aile ve Toplum Araştırmaları Merkezi (KATAM) gibi merkezlere ve Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğüne sahiptir. Ayrımcılık ve fırsat eşitliği konusundaki tüm öneri, şikayetler ve iddialar öncelikle tek bir merkez olan SİMER’de toplanarak rektörlüğe iletililir. Engelli öğrencilerin üniversitede her türü faaliyete katılımını sağlamak, gereksinimlerini belirlemek, sorunlarına çözüm bulmak ve kampüste engelsiz bir yaşam sürmeleri amacıyla üniversitemiz bünyesinde Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü görev alır.


68688
Öğrenci
390398
Mezun
3154
Akademik Personel
4354
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu