HIZLI ERİŞİM
Toplumsal Katkı

Selçuk Üniversitesinin konularında uzman olan personeli kurum içi yaptıkları katkıların yanı sıra kamu/özel kurum ve kuruluşlarına kurumlar arası yardımlaşma kapsamında sağlıktan teknolojiye geniş yelpazeyi kapsayacak şekilde öğrencilerimizi ve tüm paydaşlarımızı dahil ederek ulusal/uluslararası seviyede toplumsal katkı sağlamaktadır. Selçuk Üniversitesi toplumsal katkı teması, “Sürdürülebilir ve sosyal sorumluluk bilinci ile toplumsal hizmet faaliyetlerini artırmak amacıyla ömür boyu eğitim faaliyetlerini çeşitlendirmek, mezunlarla ilişkileri kariyer gelişimi faaliyetleri ile entegreli olarak geliştirmek, öğrencilere ve topluma yönelik sosyal, kültürel ve sportif alanlarda sunulan hizmetlerin kapasitesini ve kalitesini artırmak ve sosyal sorumluluk ve farkındalık faaliyetleri ile topluma yönelik hizmetlerin kapasitelerini artırmak ve kalitelerini iyileştirmek” hedefleriyle belirlenmiştir. Birim yöneticileri Üniversite ve Birim Stratejik Planları çerçevesinde konuyla ilgili olarak oluşturulan farklı kurul ve komisyonlar aracılığıyla hedef birliğini sağlamaya yönelik çalışmalar yürütmektedir.

Selçuk Üniversitesinin Toplumsal Katkı Politikası bağlamında geliştirdiği politika, hedef ve stratejileri şu şekildedir: 

  • Selçuk Üniversitesi, eğitim, araştırma, sosyal, kültürel, sanatsal ve spor faaliyetlerinin toplumla buluşmasını, yaygınlaşmasını ve katkı sağlamasını bir asli görev ve faaliyet alanı olarak benimser.
  • Selçuk Üniversitesi, araştırma-geliştirme faaliyetlerinin toplumsal katkıya dönüşebilmesini sağlamak amacıyla akademisyenlerini ve araştırma personelini sürekli teşvik etmekte, bünyesinde bulundurduğu birçok uygulama ve araştırma merkezi ile değer katmaya önem vermektedir.
  • İç paydaşlarının gelişimlerine katkı sağlamayı ve onlarla sürekli iletişimde olmayı, yönetişim unsurlarından biri olarak gören Selçuk Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ve Uzaktan Eğitim Merkezi başta olmak üzere dış paydaşlarının yaşam boyu öğrenmelerini destekleyecek eğitim programları, yıl boyunca birçok kültürel ve sosyal etkinlik gerçekleştirmektedir.
  • Selçuk Üniversitesinde, Öğrenci Toplulukları Koordinatörlüğü tarafından desteklenen çok sayıda Öğrenci Topluluğu aracılığıyla, öğrencilerin görev aldığı Toplumsal Duyarlılık Projeleri, bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler yürütülmektedir.

Selçuk Üniversitesi Toplumsal Katkı politikasına bağlı olarak belirlenen Temel Değerleri şunlardır:

  • Selçuk Üniversitesi toplumsal katkı odaklıdır: Selçuk Üniversitesi, toplumun ihtiyaçları doğrultusunda tüm birimleriyle katkıda bulunmaya odaklanmıştır.
  • Kamu/Üniversite/Özel Sektör İşbirliğine önem verir: Selçuk Üniversitesi, yöresel, bölgesel, ulusal ve uluslararası işbirlikleri yaparak, kamunun ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda (araştırma, geliştirme vb.) her türlü desteği sağlar.
  • Selçuk Üniversitesi Paydaş Katılımına önem verir: Selçuk Üniversitesi, düzenli bir biçimde iç ve dış paydaş toplantıları yapar, paydaşlarının beklentileri/taleplerini ölçer ve eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve diğer alanlarda paydaş katılımını sağlar.
  • Selçuk Üniversitesi Toplumsal Katkıyı ölçer: Selçuk Üniversitesi paydaşlarının ve toplumun beklentilerini karşılama derecesini düzenli bir biçimde ölçer, geliştirilmesi/iyileştirilmesi gereken alanları belirler, PÜKO çevrimini gerçekleştirir.

Selçuk Üniversitesi Topluma Hizmet Stratejisi ise şunlardır:

  • Topluma hizmet stratejisinin içeriği, iç ve dış paydaşlardan düzenli ve sistematik olarak toplanan geribildirimlerle; dünya üniversitelerinin iyi uygulama örneklerinin incelenmesi yoluyla düzenli olarak güncellenir. İç ve dış paydaşların görüşleri düzenli toplanır, görüşülür, değerlendirilir ve karara bağlanır.
  • Topluma hizmet ve işbirliği faaliyetlerinin türü, kapsamı ve yöntemi yapılacak planlama ve ihtiyaç analizi ile tespit edilir.
  • Topluma hizmet faaliyetlerini sürekli iyileştirmede, üniversitenin planlama ve yönetim yaklaşımı ‟Planla, Uygula, Kontrol Et, Önlem Al” döngüsü ile desteklenir.
  • Selçuk Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü bünyesinde kurulan Toplumsal Katkı Kurulu ile yapılan aylık toplantılarla toplumsal katkı faaliyetlerini değerlendirir.
  • Selçuk Üniversitesi, toplumsal katkı faaliyetleri sırasında evrensel değerlere, temel insan, havyan ve çevre haklarına, etik kurallara, bireyler arası farklılıklara, yerel kültür ve değerlere saygı gösterir. Etik veya hukuk kurallarının ihlali durumunda karşılaşılacak yaptırımlar açık şekilde ilan eder.

Üniversitemizin 2022-2026 Stratejik Planındaki temel değerlerinde yer alan “katılımcı ve paydaş işbirliğine dayalı bir yönetişim, öğrenci odaklılık, doğaya duyarlılık, farkındalık yaratan sosyal sorumluluk bilinci ve etik değerlere bağlılık” amacıyla toplumsal katkı alanındaki stratejik amaçlar belirlenmiştir. Bu amaçların gerçekleşmesine yönelik hedefler ise;

  • Toplum sağlığı, çevre, engelli bireyler, kadın araştırmaları konularında birim temsilcilerinin katılımıyla yeni oluşumların aktif hale getirilerek Üniversitede bu yöndeki faaliyetlerin donanımsal ve akademik yaygınlığının artırılması,
  • Meslek Yüksekokullarının kırsalda pro-aktif hale getirilmesi,
  • Öğrenci merkezli eğitimin üniversitenin diğer faaliyetleri açısından odak nokta haline getirilmesi,
  • Eğitim-öğretim birimleri düzeyinde sektörle öğrenciler/mezunlar için kariyer yönlendirme ve çözüm ortaklığı gibi anlaşmaların dijital ortamda takip edilme faaliyetlerinin arttırılması

şeklinde sıralanmaktadır.

Selçuk Üniversitesi, tüm faaliyetlerinde olduğu gibi toplumsal katkı faaliyetlerinde sürdürülebilirliği esas alarak, eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerinin odağına toplumsal katkı misyonu ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Üniversite, belirlediği temel değerler ve gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerde toplumsal katkı odaklı, kamu-üniversite-özel sektör işbirliği içderisinde paydaş katılımlı ve toplumsal katkının ölçü mü nü esas alarak şekillendirmektedir.

Üniversite bünyesinde belirlenen sosyal sorumluluk, paydaş işbirliği ve katılımcılık ilkeleri sayesinde bütün faaliyetlerinin temeli toplumsal katkı değerleri olarak görülmekte ve bu şekilde benimsenmektedir. Bu değerler ise, Selçuk Üniversitesi’nin 2022-2026 Stratejik Planındaki ‘toplumsal ve evrensel değerler ışığında yenilikçi, mükemmeliyetçi ve farkındalık yaratan eğitim öğretim ve araştırma faaliyetleriyle ülkeye, insanlığa ve doğaya hizmet etmektir” şeklindeki misyon ifadesi ve “topluma ve insanlığa sürekli değer katan’ şeklindeki vizyon ifadesi ile temel değerlerinde yer alan “katılımcı ve paydaş işbirliğine dayalı bir yönetişim, öğrenci odaklılık, doğaya duyarlılık, farkındalık yaratan sosyal sorumluluk bilinci ve etik değerlere bağlılık” ifadelerinde üst politika olarak altı çizili bir biçimde vurgulanmıştır.


68391
Öğrenci
390564
Mezun
3112
Akademik Personel
4293
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu