HIZLI ERİŞİM
ILL ( Kütüphaneler Arası İş Birliği )

 

ILL (Kütüphaneler Arası İşbirliği)/Belge Sağlama

Selçuk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi koleksiyonunda bulunmayan kitap ve makale isteklerini sağlamak, kullanıcı gereksinimlerine cevap vermek için yurt içi ve yurt dışı kütüphane ve bilgi merkezleri ile işbirliği gerçekleştirilmektedir. Selçuk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi koleksiyonunda olmayan kitaplar, ILL yoluyla yurt içi ve yurt dışındaki kütüphanelerden ödünç olarak temin edilmektedir. Diğer kütüphanelerden kitap ödünç alabilmek için kütüphanemiz web sayfası üzerinden ILL (Kütüphaneler Arası İşbirliği)/Belge Sağlama formunu doldurmak gerekmektedir. Ödünç kitap sağlamanın yanı sıra kütüphanemiz, diğer kütüphanelerin elektronik ve basılı dergilerinden makale sağlama hizmeti de vermektedir.

İstediğiniz kaynak kütüphaneye ulaştığında; kaynağı ne zaman ve nereden alacağınız bilgisi telefon ya da e-posta ile tarafınıza iletilir. Daha fazla bilgi için 0 332 223 2437 numaralı telefonu arayabilir, ya da kutupdanisma@selcuk.edu.tradresine e-posta gönderebilirsiniz.

Üniversitemiz Akademik Personeli Tarafından Diğer Üniversite ve Araştırma Kütüphanelerinden İstenen Makale ve Kitaplarla İlgili Belge Sağlama ve Ödünç Verme Süreci

 

ILL işlemi tamamen istek yapılacak kütüphanenin ödünç verme politikasına göre yürütülür (aynı anda en fazla kaç kitabın ne kadar süreyle ödünç alınabileceği gibi).

Süreli yayınlar, danışma kaynakları, tezler, rezerv birimindeki kitaplar ve üzerinde ödünç verilmez ibaresi bulunan kitaplar için yapılan istekler değerlendirmeye alınmaz.

ILL yoluyla ödünç alınan kitaplar, ilgili kurum tarafından Kütüphane'mize gönderilir. Kullanıcılarımız gelen kitapları kütüphanemizin Danışma Biriminden teslim alabilirler.

ILL kapsamında ödenen tüm kargo ücretleri istekte bulunan kullanıcıya aittir.

Ödünç istenen kitabın geliş süresi kitabı gönderen kuruma ve kargoda geçen zamana göre değişmektedir.

İstekte bulunan kullanıcımız, telif haklarını ihlal etmeden kitabı kullanmayı ve istenen süre içinde iade etmeyi kabul etmiş sayılır.

ILL kapsamında getirtilen kitapların istekte bulunulan kütüphaneye zamanında teslim edilmesi son derece önemlidir. Geciktirilmesi halinde ilgili kütüphane konuyu bireysel değil kurumsal olarak değerlendirmekte ve daha sonraki kitap istekleri gönderilmemektedir.

Kullanım süresi biten kitaplar, teslim tarihinden en az üç gün önce Kütüphane'mize eksiksiz ve sağlam olarak teslim edilmelidir.

Kitabın zamanında iade edilmemesi veya kaybedilmesi durumunda, yayının ödünç alındığı kütüphanenin kuralları geçerlidir.

Kütüphanemizden Diğer Üniversite ve Araştırma Kütüphaneleri Tarafından İstenen Makale ve Kitaplarla İlgili Belge Sağlama ve Ödünç Verme Süreci

Kütüphanelerarası ödünç verme (ILL) hizmetinden, üniversite ve araştırma kütüphaneleri yararlanabilmektedir.

Selçuk Üniversitesi Kütüphanesi kitap ve makale isteklerini KİTS (ANKOS Kütüphanelerarası İşbirliği Takip Sistemi ) üzerinden kabul etmektedir.

Üniversite ve araştırma kütüphaneleri 1 ay süreyle 10 kitap ödünç alabilmektedir.

Ödünç alınan kitapların süreleri başka isteyen yoksa 1 kez uzatılabilir. Uzatma işleminin onayı yetkili kütüphaneci tarafından yapılır.

Geç iade edilen kitaplardan günlük 0,50 TL para cezası alınır. Üzerinde iadesi gecikmiş kitap bulunan kütüphaneden gelen istekler işleme konulmaz.

İstek yapılan kitaplar kargo ile gönderilir. Kütüphanemize iade edilmesi gereken kitapların da kargo ile ulaştırılması gerekmektedir. Kargo ile ilgili tüm masraflar isteği yapan kütüphaneye aittir.

Dergiler, danışma kaynakları, nadir eserler, kısa süreli ödünç verme (rezerv) ve multimedya materyalleri ödünç verilmemektedir.

Bu konulara ilişkin her türlü soru ve istekler için kutupdanisma@selcuk.edu.tr adresine e-posta gönderilebilirsiniz.

Belge Sağlama

Hizmetten sadece Selçuk Üniversitesi Akademik Personeli yararlanabilir.

Makale, kitap ve tezler (kitap ve tezler için; içindekiler, kaynakça, özet ve seçilecek bir bölüm) için istek yapılabilir. Telif Hakları gereği kaynakların tamamının fotokopisi çekilemez.

• Kullanıcılarımızın kütüphaneye gelerek veya internet üzerinden Makale istek formunu doldurmaları gerekmektedir.

• Belge isteklerinde fotokopi ve posta/kargo ücreti istekte bulunan kullanıcı tarafından karşılanır.

• Yurt dışından sağlanan isteklerde ilgili kurumların belirlediği belge sağlama ücreti ve telif haklarına ilişkin maliyetler istekte bulunan kullanıcı tarafından karşılanır.

• Bir kullanıcı için aynı anda 10 makale isteği karşılanır.

Başvuruların karşılanma süresi ilgili kütüphanenin belge sağlama politikalarına bağlı olarak değişiklik gösterir. 


68093
Öğrenci
381005
Mezun
3130
Akademik Personel
4317
İdari Personel
24
Fakülte
8
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu