HIZLI ERİŞİM
Yönerge

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1. Bu yönergenin amacı, Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Araştırma Merkezi çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2. Bu yönerge, Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Araştırma Merkezi faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görev yetki ve sorumluluklarına ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3. Bu yönerge, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 12. maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4. Bu yönergede geçen;

  1. Araştırma Laboratuvarı: Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde bulunan Malzeme Araştırma Laboratuvarını,
  2. Araştırma Laboratuvarı Koordinatörü: Araştırma Laboratuvarları için ayrılmış hacimlerin yönetimi ve denetiminden sorumlu öğretim üyesini,
  3. Araştırma Laboratuvarı Görevlisi: Araştırma laboratuvarında görevlendirilmiş personeli,
  4. Dekanlık: Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığını
  5. Fakülte Yönetim Kurulu: Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Fakülte Yönetim Kurulunu,
  6. Fakülte: Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini,
  7. Üniversite: Selçuk Üniversitesini ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Araştırma Laboratuvarının Kuruluş Amaçları ve Faaliyet Alanları MADDE 5.Araştırma Laboratuvarının kuruluş amaçları:

  1. Üniversitelerde ve Özel/Kamu kuruluşlarınca yapılan bilimsel ve uygulamalı araştırma projelerine, analiz ve ölçme desteği sağlamak,
  2. Diş hekimliği lisans, uzmanlık ve doktora eğitiminde araştırma amaçlı kullanmak,

 

 

MADDE 6. Araştırma Laboratuvarının faaliyet alanları:

  1. Bilimsel ve teknolojik araştırmalar yapmak, ulusal, uluslararası bilimsel araştırma projeleri yürütmek,
  2. Üniversiteler, araştırma merkezleri, sanayi, kamu kurumları ve üçüncü şahısların ölçüm ve analiz ihtiyaçlarını karşılamak,

 

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Araştırma Laboratuvarının Yönetim Organları ve Görevleri

 

MADDE 7. Araştırma Laboratuvarının yönetim organları şunlardır:

a)Araştırma Laboratuvarı Koordinatörü

  1. Araştırma Laboratuvarı Görevlisi
  2. Dekanlık
  3. Fakülte Yönetim Kurulu

 

Araştırma Laboratuvarı Koordinatörü, Sorumlulukları ve Görevleri MADDE 8.

  • Araştırma Laboratuvarı Koordinatörü, Fakülte Yönetim Kurulu onayı ile Dekan tarafından atanır.
  • Araştırma Laboratuvarı Koordinatörü, yönergede yer alan hükümlerin uygulanmasından ve uygulanmaması halinde durumu gerekçeleriyle Dekanlığa yazılı olarak bildirilmesinden
  • Araştırma Laboratuvarı Koordinatörünün Görevleri:
    1. Bu yönerge çerçevesinde ve Dekanlığın gözetimi ve denetimi altında, araştırma laboratuvarları için ayrılmış hacmin/hacimlerin içerisindeki araştırma laboratuvar mekânının yönetimini sağlamak,
    2. Araştırma laboratuvarı için bir personeli Araştırma Laboratuvarı Görevlisi olarak görevlendirilmek üzere Dekanlığa önermek.

 

Araştırma Laboratuvarı Görevlisi, Sorumlulukları ve Görevleri

 

MADDE 9.

1)Araştırma Laboratuvarı Görevlisi, Araştırma Laboratuvarı Koordinatörünün bu konudaki önerisinin uygun bulunması halinde Fakülte Yönetim Kurulu onayı ile Dekan tarafından atanır. 2)Araştırma Laboratuvarı Görevlisi, yönergede yer alan hükümlerin uygulanmasından ve uygulanmaması halinde durumu gerekçeleriyle Araştırma Laboratuvarı Koordinatörüne yazılı olarak bildirilmesinden sorumludur.

  • Araştırma Laboratuvarı Görevlisinin Görevleri:
    1. Bu yönerge çerçevesinde ve Araştırma Laboratuvarı Koordinatörünün gözetimi ve denetimi altında, araştırma laboratuvarları için ayrılmış hacmin/hacimlerin içerisindeki araştırma laboratuvarında planlanan çalışmalarda, cihazları kullanmaya yetkili kişi olarak, hizmet vermek,
    2. Laboratuvar Koordinatörünün gözlem ve direktifleri doğrultusunda laboratuvarda gerekli işlemlerin hazırlanması ve yapılmasında görev almak,
    3. Planlanan çalışmaların testlerin yapılmasında görev almak,

ç) Laboratuvar Koordinatörünün bilgisi dahilinde laboratuvarda yapılacak çalışmalar için randevu vermek,

  1. Laboratuvarda yürütülen ve yapılan çalışmaların kaydını tutmak,
  2. Malzeme ve cihazların devamlı kontrol ve sayımını yaparak ihtiyaçları zamanında Laboratuvar Koordinatörüne bildirmek ve defter kayıtlarını tutmak,
  3. Yetkisiz deneyimsiz kişilerin cihazları kullanmasını engellemek,
  4. Cihazların amacı dışında kullanılmasını engellemek,

ğ) Cihaz   kalibrasyonlarının     takibini    yapmak    ve    kalibrasyon    zamanlarını     Laboratuvar koordinatörüne bildirmek,

  1. Laboratuvarın temizliğini yaptırmak,

ı) Laboratuvarın temiz ve düzenli olmasını sağlamak,

  1. Kalite yönetim sistemi şartlarına uygun çalışmak ve çalışılmasını sağlamak.

Araştırma Laboratuvarı Koordinatörü ve Görevlisinin Ortak Sorumlulukları MADDE 10.

  • Laboratuvar Koordinatörü ve Laboratuvar Görevlisi, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) eğitimine katılmış olmalıdır.
  • Laboratuvar Koordinatörü ve/veya Laboratuvar Görevlisi yangın, kimyasal madde dökülmesi, gaz/elektrik kaçağı, deprem gibi yaşanabilecek “acil durumlarda acil müdahale eylem planını” uygulamaya koymalıdır. Bu amaçla Dekanlık/Rektörlük tarafından düzenlenen periyodik tatbikatlara katılmaları zorunludur.
  • Laboratuvar Koordinatörü ve Laboratuvar Görevlisi laboratuvarlarda gerekli olan yazılı/resimli sağlık ve güvenlik işaretlerini uygun yerlere koymak ve eksik olanların giderilmesi için Dekanlıktan yazılı olarak talepte bulunmak zorundadır.
  • Laboratuvar Koordinatörü ve Laboratuvar Görevlisi laboratuvarlarda İSG ile ilgili gerekli olan sarf malzemelerinin satın alınması için Dekanlığa yazılı olarak talepte bulunmalıdır.

 

 

 

Dekanlığın Sorumlulukları

 

MADDE 11. Yönergede yer alan hükümlerin uygulanmaması halinde, Laboratuvar Koordinatörü tarafından bu durumun nedenlerinin yazılı olarak Dekanlığa bildirilmesini takiben, Dekanlık bu bilgileri değerlendirir, gereğini Fakülte Yönetim Kurulunda görüşerek, alınan kararları ve tedbirleri Laboratuvar Koordinatörüne bildirir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

 

MADDE 12. Araştırma Laboratuvarlarının akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13’üncü maddesine göre görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

 

MADDE 13. Ek-1’de yer alan “araştırma laboratuvarlarının kullanımı ile ilgili kurallar”, araştırma laboratuvarlarını kullanacak olan tüm kullanıcılar tarafından okunarak anlaşılmalı ve bu durum ek-1’deki beyanın imzalanması ile hukuki bir belgeye dönüştürülerek laboratuvar koordinatörü tarafından muhafaza edilmelidir.

 

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 14. Bu Yönergede hüküm bulunmayan hâllerde 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Fakülte Yönetim Kurulu kararları uygulanır.

 

Yürürlük

MADDE 15. Bu Yönerge Dekanlık ve Fakülte Yönetim Kurulu tarafından onay tarihinden itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme MADDE 16. Bu Yönerge hükümlerini Dekanlık yürütür.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EKLER

EK-1: Araştırma Laboratuvarının İşleyiş Prosedürü ve Uyulması Gereken Genel Kurallar Araştırma Laboratuvarının İşleyiş Prosedürü:

  1. Araştırma laboratuvarında yürütülecek çalışma için araştırmacı dekanlığa bir dilekçe ile en az 1 hafta önceden başvurur. Dilekçede çalışmanın ne amaçla yapılacağı, araştırma laboratuvarında hangi ekipmanların kullanılacağı ve çalışmanın ne kadar süreceği belirtilmiş olmalıdır.
  2. Dekanlık ilgili talebi laboratuvar görevlisine bildirerek laboratuvarın uygunluğunu kontrol ettirir. Eğer araştırmacı tarafından talep edilen tarihlerde araştırma laboratuvarı uygun ise kullanılacak ekipman ve cihazlar talep edilen tarihler arasında planlanan araştırmada kullanılmak üzere tahsis edilir.
  3. Farklı çalışma taleplerinin aynı tarihte çakışması durumunda öncelik sırası aşağıdaki sıralama dikkate alınarak yapılacaktır.
  • Fakülte personeli,
  • Üniversite personeli,
  • Dış üniversite personeli,
  • Özel kuruluşlar.

 

Aynı öncelik sırası olan durumlarda dekanlığa yapılan talep dilekçesinin öncelik sırası esas alınır.

  1. Araştırma laboratuvarında kullanılacak cihazların kullanım ücretleri fakülte yönetim kurulu tarafından belirlenir (EK2). Çalışma sonlandığında dekanlık araştırmacıya fatura keser. Kesilen fatura araştırmacı tarafından fakülte döner sermayesine yatırılır. Eğer çalışma bir proje kapsamında yapılıyor ise araştırmacı döner sermayeye laboratuvar ücretinin gönderilmesi için gerekli işlemleri yapar. Laboratuvarın lisans öncesi ve lisans sonrası eğitim amaçlı kullanılması durumunda herhangi bir ücret ödenmez. Fakülte personeli proje bütçesi olmayan bireysel çalışmaları için 50% indirimli ücret öder..

Araştırma Laboratuvarında Uyulması Gereken Genel Kurallar:

  1. Laboratuvarların ciddi çalışma yapılan bir ortam olduğu hiçbir zaman akıldan çıkarılmamalı ve laboratuvarlarda düzeni bozacak ve/veya tehlikeye yol açabilecek şekilde hareket

 

  1. Sözlü veya yazılı bütün kurallara dikkatle uyulmalı, anlaşılmayan kısımlar laboratuvar görevlisine sorulmalıdır.

 

  1. Laboratuvarlarda asla izinsiz ve sorumlu kişi yokken çalışılmamalıdır.

 

  1. Laboratuvarda sorumlu kişi izin vermedikçe hiçbir deney düzeneğine, kimyasala ve diğer malzemelere dokunulmamalıdır.

 

  1. Laboratuvarda yemek, içmek ve laboratuvar malzemelerini bu amaçla kullanmak yasaktır.

 

  1. Deneysel çalışmalar sadece sorumlunun size anlattığı ve gösterdiği şekilde yapılmalıdır. Asla anlatılan ve gösterilen deney yönteminden farklı bir yöntem izlenmemelidir.

 

  1. Laboratuvarda sessiz, sakin ve ciddiyetle çalışılmalı. Gürültülü çalışılmaktan kaçınılmalıdır.

 

  1. Laboratuvara önlük giymeden girmek yasaktır.
  2. Laboratuvara izinsiz girip çıkmak yasaktır.

 

  1. Laboratuvarda çalışıldığı sürece çalışmanın özelliğine göre gözlük, yüz maskesi, eldiven Gözü ve cildi koruyucu ekipmanlar kullanılmalıdır.

 

  1. Kimyasal madde dökülmesine ve cam kırıklarına tedbir olarak daima kapalı ayakkabı

 

  1. Uzun saçlar, sallantılı takılar ve bol elbiseler laboratuvar ortamında tehlikeye yol açacaklarından dolayı; uzun saçlar arkada toplanmalı, sallantılı takılar çıkarılmalı, bol elbise

 

  1. Laboratuvar önlüğü daima kapalı olmalıdır. Önü açık önlükle çalışmak tehlikeli ve yasaktır.

 

  1. Deneysel çalışma bittikten sonra kullanılan malzemelerin, deney düzeneğinin ve deney tezgâhının temizliği gereken özenle yapılmalıdır. Sorumlunun izni ile laboratuvardan çıkılmalıdır.

 

  1. Hafta içi mesai saatleri dışında ve hafta sonları laboratuvar çalışmaları izne tabidir.

 


68391
Öğrenci
390564
Mezun
3112
Akademik Personel
4293
İdari Personel
24
Fakülte
7
Enstitü
5
Yüksekokul
22
Meslek Yüksekokul
53
Araştırma Merkezi
187
Öğrenci Topluluğu